Editia 2023


În cadrul RROMA Film Festival, pe o perioadă de trei zile, publicul va beneficia de proiecții de film inspirate din cultura romilor aflate în competiție, dar și de creații cinematografice de lung metraj consacrate care și-au câștigat faima pe plan național și internațional. Cinefilii vor avea ocazia de a se întâlni cu personalități din domeniu cinematografiei și muzicii ce au în prim plan artiști romi. Pe lângă filme, participanții la festival se vor bucura de recitaluri de muzică ale unor artiști consacrați, dansuri tradiționale, întâlniri cu artiștii și workshopuri.

Festivalul se bucură de prezența specială a unor cineaști europeni din Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Slovenia, Iran și România. Competiția va cuprinde așadar filme din cinci țări europene, selecționate la festivaluri internaționale.

Gala de deschidere va avea loc pe 1 septembrie la Brașov, în prezența oficialităților locale din județul Brașov și din comuna Augustin, precum și a artiștilor provenind din cultura romă. Va rula în premieră în România filmul „When the Road Bends… Tales of a Gypsy Caravan”, în prezența unuia dintre protagoniștii săi, violonistul Gheorghe Anghel Caliu, care ne va impărtăși experiența colaborării cu actorul Johnny Depp alături de care joacă în film.

În a doua zi de festival va debuta cu un workshop în domeniul regiei de film, vor avea loc proiecțiile filmelor aflate în competiție, dar și a celor consacrate, în prezența autorilor. Seara se va încheia cu un recital Taraf de Caliu, în comunitatea romă din Comuna Augustin, într-un cadru autentic de vis cu ceaune, foc de tabără și dansuri țigănești.

Ultima zi de festival va cuprinde proiecții de film în comuna Augustin și la Castel Daniel din Tălișoara, județul Brașov. iar seara va avea loc festivitatea de premiere la Centrul Cultural al Comunei. Juriul este format din cineaști români de marcă aparținând mai multor minorități printre care se numără regizorul de origine aromână Toma Enache și actorul de etnie romă Dragoș Dumitru.

Evenimentele se vor desfășura la Centrul Cultural al Comunei Augustin și în municipiul Brașov. Programul detaliat al evenimentelor va fi comunicat în curând. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

RROMA Film Festival este inițiat de Bianca Beatrice Michi, scriitor și manager de proiecte cu o vastă experiență în domeniul promovării culturii.

Toate informațiile sunt actualizate pe pagina oficială de Facebook a evenimentului: https://fb.me/e/5NgiweGZI și pe site-ul oficial: https://rriff.ro/.

Proiectul este co-finanțat de către Consiliul Judeţean Braşov prin Programul judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului a proiectelor culturale pe anul 2023 și este organizat de Asociația CRN împreună cu Primăria Comunei Augustin, având ca parteneri firma de producție cinematografică Rock House Events, Asociația Culturală ANCE EUROPE și Castel Daniel.

Parteneri media: Cinemaraton, RFI România.